
نزدیکی زبان کامپیوتر به انسان، هدف بسیاری از شرکتهای حوزه برنامهنویسی و تکنولوژی است. سیستم مدیریت محتوا یک گام موفق در این مسیر بوده است. خدمات تولید محتوا سایت هادی عظیمی را نیز از دست ندهید. اگر که میخواهید محتوای با کیفیت در زمان مناسبی در cms خود منتشر کنید نیاز به برونسپاری تولید محتوا خواهید داشت.
طراحان زبانهای برنامهنویسی، به دنبال این هستند که بتوانند زبانهای برنامهنویسی تولید کنند که به زبان انسان نزدیکتر باشند. در واقع دستورات و توابع مورد استفاده در یک زبان، به زبان عامیانه ما نزدیکتر باشند.
قطعاً هر چه دستورات سادهتر و قابلفهمتر باشند، یادگیری آن توسط انسان سادهتر و راحت خواهد بود و افراد بیشتری به دانش برنامهنویسی روی خواهند آورد.
این مسئله، از دنیای طراحی سایت نیز دور نبوده است.
اگر با زبانهای html و یا css کارکرده باشید متوجه سادگی آنها خواهید شد، حتی اگر تجربهای در این زمینه نداشته باشید با کمترین زمان ممکن به مفاهیم آن تسلط خواهید یافت زیرا این زبان بسیار آسان و قابلفهم طراحی شده است.
اما دنیای طراحی وبباز هم فراتر رفته است. به صورتی که شما حتی نیاز به برنامهنویسی هم ندارید، جالب است نه؟
طراحی وب با سیستم مدیریت محتوا
این سادگی و راحتی طراحی سایت، سیستم مدیریت محتوا است. سیستمی که به شما کمک میکند بدون برنامهنویسی و نوشتن کد، بتوانید نوشتهای را در صفحهای قرار دهید، ویدئویی را به اشتراک بگذارید و حتی فروشگاهی را طراحی کنید و در آن محصولاتتان را بفروشید.
شما میتوانید بدون نیاز به دانش برنامهنویسی، فروشگاه آنلاین بسازد.
سیستم مدیریت محتوا را با عنوان (content manager system) نیز عنوان میکنند که در واقع به کمک آن میتوان انتشار، ویرایش، سازماندهی، حذف و نگهداری محتوا را انجام داد.
اصول نوشتن رپورتاژ آگهی درست چیست؟
اجزا سیستم مدیریت محتوا چیست؟
سیستمهای مدیریت محتوا به صورت کلی به دودسته تقسیم میشود:
بخش front: این بخش در واقع محیط اصلی سایت را شامل میشود. هرآنچه چیزی که شما بهعنوان کاربر عادی در صفحهٔ سایت مشاهده میکنید، بخش فرانت است. شما در بخش فرانت هیچگونه تغییراتی را در برنامهنویسی سایت نمیتوانید اعمال کنید مگر اینکه با دسترسی ادمین وارد شوید.
بخش admin: تمامی تغییرات در برنامهنویسی، ظاهر سایت، رنگها، فونتها از این بخش اعمال میگردد. این بخشی توسط تمامی کاربران قابلمشاهده نیست. تنها ادمین سایت قادر خواهد بود به این بخش دسترسی داشته باشد.
در سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی و اختصاصی دسترسی شما به بخش ادمین نخواهد بود. درواقع شما قادر نخواهید بود که بتوانید کدها را تغییر دهید، تابعی را اضافه یا حذف کنید.
این قابلیت در سیستمهای مدیریت محتوا متنباز بیشتر به چشم می خورد و دسترسی شما بیشتر خواهد بود. در کنار دسترسی بیشتر تغییراتی که میتواند از سمت شما اعمال شود، بیشتر خواهد بود.
اما سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی، متنباز و اختصاصی چیست؟
سیستمها مدیریت محتوا را میتوان به دودسته تقسیمبندی کرد:
- SAAS (سیستم مدیریت محتوا اشتراکی)
- سیستم مدیریت محتوا اختصاصی
- سیستم مدیریت محتوا متنباز (open source)
سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی
سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی همانند بستههای اینترنتی هستند که شما خریداری میکنید. شرکتهایی در این حوزه فعالیت دارند که در واقع در بستر وب و یا برخی اوقات بهصورت نرمافزاری امکاناتی در اختیار شما قرار خواهند داد تا شما بتوانید طراحی وب یا صفحهای را انجام دهید.
سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی بسیار ساده بوده و کارکردن با آنها نیازمند دانش خاصی نیست.
شما در سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی به کدها دسترسی ندارید. اگر بخواهید به صورت تخصصی در بخشی از سایت کار کنید، اینگونه سیستم برای شما مناسب نخواهد بود. به همین علت متخصصان این حوزه تمایلی به این دسته از cmsها ندارند.
مواردی که در سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی باید به آن توجه داشته باشید:
- در این سیستمها هزینه هاست و سرور برعهده شرکت تأمینکننده آن است و شما مسئولیتی در قبال هاست و سرور ندارید.
- امنیت نیز بر عهده شرکت ارائهدهنده cms است.
- شما در یک سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی به کدها دسترسی ندارید.
چرا دسترسی به کدها در مدیریت محتوا مهم است؟
بسیاری از امکانات مورد نیازمند مدیریت محتوا درcmsموجود است. اما گاهی شما تمایل دارید تا قالب و تم خود را پیادهسازی کنید. اینجاست که قابلیت دسترسی به کدها مشخص میشود. دسترسی به کد و منابع در سیستمهای مدیریت محتوا شخصیسازی را برای شما و طراحان آسانتر میکند درحالیکه این امکان در سیستمهای اشتراکی این اماکن وجود ندارد.
کاربرد سیستمهای مدیریت محتوای اشتراکی برای چیست؟
اگر بخواهیم برایتان مثالی بزنیم، سیستمهای مدیریت محتوای اشتراکی و متن مانند خودروهای دنده اتومات و دنده دستی هستند.
هر دو نوع خودروها چرخ دارند، فرمان دارند، برای جابهجایی استفاده میشوند در واقع کاربرد یکسان دارند اما خودروهای اتومات به صورت اتوماتیک دنده عوض میکنند و نیازی به دخالت دست ندارند از این نظر راحتتر هستند.
سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی هم همینطور هستند شما نیاز به کدنویسی ندارید و بهراحتی میتوانید یک صفحه طراحی کنید. سیستمهای مدیریت محتوا بیشتر برای کسانی استفاده میشود که دارای دانش کامپیوتری و طراحی سایت بالایی نیستند و به دنبال پنلهای سادهتر هستند. آنها میتوانند در یک محیط ساده، فارسی و بدون برنامهنویسی صفحه بسازند یا صفحههای ساخته شده را تغییردهنده.
اگر بهتازگی وارد دنیای طراحی سایت شدهاید و میخواهید در قدم اول با این دنیا آشنا شوید سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی گزینه خوبی برای شما است. شما میتوانید دید خود به طراحی و ساخت سایت، صفحه و هر چیزی در دنیای وب را با استفاده از آن گسترش دهید.
چند نمونه از cmsهای اشتراکی سال 2022
اسکوئر اسپیس (SQUARESPACE)
از مزایای اسکوئر اسپیس میتوان به رابط کاربری مناسب آن اشاره کرد، اما در مقابل پشتیبانی ضعیف آن کمی توی ذوق میزند.
سایت ساز ویکس (Wix)
پرطرفدارترین سایت ساز رایگان دنیا
نسخه رایگان این سیستم دارای قابلیتهای قابل قبولی است اما خبر بد این است که این سیستم دامنه ir را تحریم کرده و شما فقط با دامنه com میتوانید با این سایت ساز طراحی کنید.
از معایب دیگر آن میتوان بهاضافه کردن عنوان wix به آخر دامنه شما اشاره کرد.
سیستم مدیریت محتوا اختصاصی
در کنار سیستم مدیریت محتوای اشتراکی، اختصاصی این سیستم مدیریت محتوا نیز وجود دارد.
این سیستم مدیریت محتوا برای برخی از سایتها و صفحه بهصورت اختصاصی طراحی میشوند. طراحی اینگونه سیستمها هزینه بیشتری نسبت به سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی و متن باز را شامل میشود و همان گونه که در بالا گفته شده بهصورت اختصاصی برای شرکتها، سایتها مطرح کشوری و مجتمعهای خصوصی بزرگ طراحی میشود.
اگر بخواهیم بهسادگی مدیریت محتوا انجام دهیم اما سطح دسترسی بیشتری داشته باشیم، راهحل چیست؟
جواب سؤال شما این است:
سیستمهای مدیریت محتوا متنباز
شاید تا الان متوجه تفاوت سیستمهای مدیریت محتوا متنباز با اشتراکی شده باشید.
در این cms شما قادر خواهید بود تا به کدهای منابع خود دسترسی داشته باشید و بهراحتی آنها را تغییر دهید. این عمل دست شما را در طراحی بازتر خواهد گذاشت.
شما قابلیتهای بیشتری را میتوانید به سایت خود اضافه کنید، در حقیقت شخصیسازی دقیقتری را ایجاد کنید.
در ادامه به معرفی برترینهای بازار مدیریت محتوا متنباز میپردازیم:
وردپرس غول مدیریت محتوا
حتماً بارها کلمه وردپرس را شنیدهاید یا مطالبی را در مورد وردپرس خواندهاید. وردپرس نیز یک یستم مدیریت محتوا است. شما بهوسیله وردپرس میتوانید صفحات مختلف طراحی کنید، متنها، ویدئوها و عکسها را اشتراک بگذارید، فرمهای مختلف ایجاد کنید و هزاران کار مختلف دیگر.
اما سیستمهای مدیریت محتوای دیگری نیز وجود دارند. در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
جوملا
بعد از وردپرس، جوملا معروفترین cms (سیستم مدیریت محتوا) است. برای استفاده از این cms نیاز به پرداخت هیچگونه هزینه ای نیست و بهصورت رایگان ارائه میشود. اما بر اساس تجربه کاربری ممکن است کارکردن با آن در ابتدا مقداری پیچیده به نظر برسد. البته اگر دارای تجربه کافی در این مورد هستید، قطعاً کارکردن با این سیستم مدیریت محتوا برای شما چالشبرانگیز نخواهد بود.
درو پال (drupal)
شاید درو پال را خیلی نشنیده باشید این سیستم دارای افزونهها و نمونههای آماده بسیار زیادی نمیباشد از همین رو مورد استقبال همه فعالین طراحی سایت نمیباشد.
اما متخصصان این حوزه علاقه بیشتری به این سیستم مدیریت محتوا دارند. زیرا این cms قابلیت توسعهپذیری بیشتری نسبت به مابقی سیستمهای مدیریت محتوا دارد.
افزونههای سیستمهای مدیریت محتوا
برخی از امکانات سیستمهای مدیریت محتوا بهصورت پیشفرض وجود ندارد. برای مثال آیکونهای نمایش محصولات. شما برای قراردادن یک محصول در سایت خودتان نیازمند به یک فرم و شکل خاصی خواهد بود. این قالب برای نمایش محصول بهتنهایی در cmsهایی مانند وردپرس و یا جوملا امکانپذیر نیست در این مواقع نیاز است که مواردی که احتیاج دارید را برنامهنویسی کنید اما راهحل دیگری نیز وجود دارد.!
شما میتوانید از افزونههای آمادهای که برای cmsهای مختلف طراحی شده استفاده کنید مانند افزونه woocamerce که برای ساخت فروشگاه و محصولات فروشگاهی استفاده میشود. افزونهای اینچنین در سایتهای مختلف و همچنین وردپرس در دسترس است.
به علت همهگیری وردپرس در دنیای طراحی وب با برخی از معروفترین افزونههای وردپرس در ادامه آشنا خواهیم شد:
Woocamerce
بهترین و کاربردیترین افزونه ساخت فروشگاههای آنلاین woocamerce است.
رابط کاربری فوقالعاده، امکانات بسیار مناسب و رایگان بودن بخشی عمدهای خدمات این افزونه، آنها به معروف ترین افزونه فروشگاهی تبدیل کرده است.
شما میتوانید با یک قالب ساده در ووکامرس یک فروشگاه آنلاین خیلی شیک و جالب را طراحی کنید.
Yoast seo
این افزونه از پرکاربرد ترین افزونه سئو در وردپرس است. شما پس از راحتی سایت و در هنگام به اشتراک گذاری محتوا های خود نیازمند سئو خواهید بود. Yoast seo به شما کمک خواهد کرد. مقالات سئو داخلی و سئو خارجی چیست؟ را بخوانید اگر که نمیدانید کاربرد افزونه معرفی شده دقیقا چیست.
قالبها در cms
شما برای طراحی صفحات مختلف مانند لندینگپیجها، صفات معرفی محصولات و … نیازمند الگوهایی هستید این الگوها و نمونههای آماده بهصورت قالبها را در اختیار شما قرار میگیرد. این قالبها دارای ویژگیهای متفاوتی هستند. اکثر قالبهای وردپرس بهصورت رایگان ارائه میشوند برای استفاده از برخی قالبها باید هزینه پرداخت کنید. شما میتوانید انواع قالبها را از سایتهایی مانند zhaket.com مشاهده و خریداری کنید.
در خود پنل cms ها نیز شما میتوانید از قالب های متفاوت استفاده کنید برخی از این قالب ها رایگان و برخی دارای هزینه می باشند.
معروف ترین قالب های دنیای وردپرس
قالب آسترآ
قالب آسترا از بهترین گزینه های طراحی سایت فروشگاهی است .
این قالب هم به صورت رایگان و هم به صورت پولی عرضه می شود. شما به راحتی می توانید با افزونه ووکامرس مشغول به طراحی شوید. همچنین این قالب به صورت کامل به زبان فارسی بومی سازی شده است.
در طراحی یک سایت و همچنین سئو داخلی سایت مسئله سرعت لود شدن بسیار اهمیت دارد. اگر از قالب آسترا استفاده می کنید نگران این مورد نباشید چرا که قالب آسترا از سرعت ترین قالب های بومی سازی شده است.
فلت سام
اگر در دنیای طراحی وب سابقه داشته باشید حداقل یکبار با این قالب کار کرده اید. این قالب به ظاهر ساده است اما شما میتوانید طراحی حرفه ای را با استفاده از امکانات فوق العاده ای که در اختیار شما قرار می دهد، تجربه کنید.
این قالب نیز از پرطرف دار ترین قالب های وردپرس است و شما می توانید نسخه های بومی شده قالب فلت سام را تهیه کنید.
وودمارت
بهترین قالب فروشگاه وردپرسی در میان کاربران، وودمارت است.
رابط کاربری بسیار کاربر پسندی دارد.
انطباق کامل با افزونه های ووکامرس و …
طراحی ریسپانسیو در موبایل و تبلت شده است.
امکانات فوق العاده جذاب و ساده جهت طراحی فروشگاه دارد که با استفاده از آن قطعا از رقیبان پیشی خواهید گرفت.
تمامی موارد بالا از ویژگی های جذاب این قالب فروشگاهی است که این قالب را به معروف ترین در حوزه خود تبدیل کرده است.
چه سایت هایی را می توان با سیستم مدیریت محتوا طراحی کرد ؟
در گذشته که وردپرس ، جوملا و سیستم های مدیریت محتوا به حد زیادی هم گیر نبود ، شما سایت های حرفه ای را نمی توانستید با استفاده از آن ها طراحی کنید. با توجه پیشرفت وردپرس ، استفاده زیادی از طراحان سایت از وردپرس و تمایل بیشتر کسب و کار ها و مشاغل به طراحی سایت سبب شده تا شما بتوانید تقریبا هر سایت و صفحه ای را طراحی کنید.
افزونهها، تمها و نمونههای آماده در سایتهای مختلف کمک بسیار زیادی به حل این مشکل کرده است.
استراتژی تولید محتوا را نیز بعد از این مقاله بخوانید مسیر جدیدی که شروع کردید با کسب علم بیشتر موفقیت آمیز خواهد بود.
سخن پایانی
سیستم های مدیریت محتوا برای سادگی کار با صفحات وب به وجود آمدهاند تا هر کسی قادر باشد به طراحی و کنترل سایت و صفحات آن دسترسی داشته باشید. سطح دسترسی و تغییرات در سیستمهای مدیریت متفاوت است. سیستمهای مدیریت محتوا اشتراکی دارای سطح دسترسی پایینتر و مدیریت محتوای متن باز دارای سطح بالاتری از تغییرات را شامل میشود.
اگر مدیر هستید و میخواهید صفحات وبسایت خود را خودتان طراحی کنید بهترین گزینه برای شما سیستم مدیریت محتوا است، اگر به دنبال یادگیری وب هستید و میخواهید در این زمینه مشغول به فعالیت شوید، برای اینکه بتوانید دید بهتری به دنیای طراحی وب و سایت داشته باشید، حتماً سری به سیستمهای مدیریت محتوا از جمله وردپرس بزنید. وردپرس برترین و بهترین سیستم مدیریت محتوا برای افراد تازهکار و آماتور خواهد بود.
[…] سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟ […]